Koldhævede boller med kerner

Disse lækre, koldhævede boller er en af mine yndlingsopskrifter! Anna Bartels har udviklet opskriften – hun er mega dygtig, så tjek endelig hendes hjemmeside ud; anna-mad.dk.

Ingredienser

Koldhævede boller:
  • 10 g. gær
  • 1/2 liter lunkent vand
  • 1 spsk. honning, flydende
  • 1 tsk. fint salt
  • 9-10 dl. hvedemel (mærk efter, hvornår dejen ikke har brug for mere mel)
  • 3-4 spsk. kerner til dejen (efter eget valg)
  • 1-2 dl. kerner til at vende bollerne i (efter eget valg)
 
Jeg har brugt solsikkekerner, hørfrø og græskarkerner i min version af bollerne. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fremgangsmåde

Dej (aftenen før):
  1. Kom gær og vand i en skål og rør gæren godt ud. 
  2. Tilsæt honning og salt. Rør rundt. 
  3. Tilsæt kerner og halvdelen af melet. Rør godt rundt. 
  4. Tilføj resten af melet lidt efter lidt, til dejen har den rigtige konsistens. Dejen skal være klistret, men ikke flydende, da bollerne ikke kan holde højden, når de skal bages. 
  5. Sæt dejen til at hæve i 1 time på køkkenbordet, inden den kommer i køleskabet. 

Koldhævede boller (om morgenen):

  1. Næste dag tændes ovnen på 250 grader varmluft. Sæt en bageplade nederst i ovnen, hvor der skal hældes vand i, så bollerne får damp. Klargør en bageplade med bagepapir. 
  2. Lav en tallerken klar med kerner, som bollerne skal vendes i.
  3. Kom vand på køkkenbordet og din dejskærer. 
  4. Hæld dejen ud på bordet og skær boller ud. Der skal ikke arbejdes for meget med bollerne, da luften skal bevares indeni. Kom vand på dejskæren mellem hvert snit i dejen. 
  5. Vend bollerne i kernerne efterhånden og kom bollerne på bagepladen. 
  6. Sæt bollerne i ovnen, hæld en kop vand i den nederste bageplade og luk ovnen. Skru ned for varmen til 220 grader og bag bollerne i ca. 15-20 minutter, til de har fået skorpe og er gyldne. Bank evt. i bunden af en bolle – den skal lyde hult, så er den færdig.
  7. Lad bollerne køle af på en rist. 
  8. Spis lækre, koldhævede boller på med lige det pålæg, du lyster. 
  9. Velbekomme!

Hvis du elsker en god bolle med ost, kan jeg anbefale dig at prøve denne lækre rabarberkompot med vanilje som topping. Mums!

Dette indlæg har 2 kommentarer

  1. Maibritt Rømer Eliasen

    Ups!
    Overskriften i ingredienslisten til koldhævede boller, den har vist byttet plads med kartoffelsalaten 🤣

    1. Andrea

      Det har den da også.😅
      Det er rettet – Tak Maibritt!

Skriv et svar