Koldhævede boller med kerner
Disse lækre, koldhævede boller er en af mine yndlingsopskrifter! Anna Bartels har udviklet opskriften – hun er mega dygtig, så tjek endelig hendes hjemmeside ud; anna-mad.dk.
- Tid i alt: 2 timer, inklusiv hævetid (+natten over)
- 9-10 stk.
- Specielle redskaber: evt. en dejskærer.
Ingredienser
Koldhævede boller:
- 10 g. gær
- 1/2 liter lunkent vand
- 1 spsk. honning, flydende
- 1 tsk. fint salt
- 9-10 dl. hvedemel (mærk efter, hvornår dejen ikke har brug for mere mel)
- 3-4 spsk. kerner til dejen (efter eget valg)
- 1-2 dl. kerner til at vende bollerne i (efter eget valg)
Jeg har brugt solsikkekerner, hørfrø og græskarkerner i min version af bollerne.
Fremgangsmåde
Dej (aftenen før):
- Kom gær og vand i en skål og rør gæren godt ud.
- Tilsæt honning og salt. Rør rundt.
- Tilsæt kerner og halvdelen af melet. Rør godt rundt.
- Tilføj resten af melet lidt efter lidt, til dejen har den rigtige konsistens. Dejen skal være klistret, men ikke flydende, da bollerne ikke kan holde højden, når de skal bages.
- Sæt dejen til at hæve i 1 time på køkkenbordet, inden den kommer i køleskabet.
Koldhævede boller (om morgenen):
- Næste dag tændes ovnen på 250 grader varmluft. Sæt en bageplade nederst i ovnen, hvor der skal hældes vand i, så bollerne får damp. Klargør en bageplade med bagepapir.
- Lav en tallerken klar med kerner, som bollerne skal vendes i.
- Kom vand på køkkenbordet og din dejskærer.
- Hæld dejen ud på bordet og skær boller ud. Der skal ikke arbejdes for meget med bollerne, da luften skal bevares indeni. Kom vand på dejskæren mellem hvert snit i dejen.
- Vend bollerne i kernerne efterhånden og kom bollerne på bagepladen.
- Sæt bollerne i ovnen, hæld en kop vand i den nederste bageplade og luk ovnen. Skru ned for varmen til 220 grader og bag bollerne i ca. 15-20 minutter, til de har fået skorpe og er gyldne. Bank evt. i bunden af en bolle – den skal lyde hult, så er den færdig.
- Lad bollerne køle af på en rist.
- Spis lækre, koldhævede boller på med lige det pålæg, du lyster.
- Velbekomme!
Hvis du elsker en god bolle med ost, kan jeg anbefale dig at prøve denne lækre rabarberkompot med vanilje som topping. Mums!
Ups!
Overskriften i ingredienslisten til koldhævede boller, den har vist byttet plads med kartoffelsalaten 🤣
Det har den da også.😅
Det er rettet – Tak Maibritt!