
Klassisk jordbærtærte
- Tid i alt: 2 timer
- 1 tærte
- Specielle redskaber: tærteform
Ingredienser
Mørdej:
- 100 g. koldt smør
- 175 g. hvedemel
- 2 spsk. flormelis
- 1 æggeblomme
Mazarinfyld:
- 100 g. smør
- 100 g. sukker
- 75 g. rå marcipan
- 2 æg
- 35 g. hvedemel
Chokoladeovertræk:
- 50 g. mørk chokolade
Vaniljecreme:
- 2,5 dl. fløde
- 1 dl. mælk
- 1 vaniljestang eller 1 tsk. vaniljepasta/-sukker
- 2 spsk. sukker
- 2 æggeblommer
- 2 tsk. majsstivelse
- 1 bakke friske jordbær
Fremgangsmåde
Tærtebund:
Kom alle ingredienserne i en minihakker eller foodprocesser, men start med halvdelen af ægget (du kan altid lave dejen af flere omgange, hvis ikke der er plads i din blender). Tilføj mere æg, hvis dejen har brug for det. Den må ikke klistre.
Kom dejen mellem to stykker bagepapir og rul den flad, så den passer til en stor tærteform.
Lad dejen hvile mellem bagepapiret på køl i ca. 30 min., så er den nemmere at arbejde med.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Kom dejen i tærteformen uden at arbejde for meget med den, så den bliver blød.
- Prik tærten med en gaffel og forbag tærten i ovnen i ca. 10 minutter.
Mazarinfyld og chokoladeovertræk:
- Skru ovnen ned på 175 grader varmluft.
- Pisk smør, sukker og marcipan luftigt med en håndmixer (ca. 2 minutter).
- Tilsæt æg og mel og pisk yderligere 2 minutter.
- Fordel mazarinfyldet i tærteformen og bag tærten færdig i ovnen i 20 minutter. Hvis du kan se, at din ovn bager tærten ujævnt, så drej din tærteform en halv omgang efter 10 minutter, så den får lige meget farve på begge sider.
- Når tærten af færdig, drysses finthakket chokolade over tærten, så det smelter. Smør det ud med en kniv eller en paletkniv, så der kommer et fint, jævnt lag.
Vaniljecreme:
- Varm 1 dl. fløde og mælk op i en gryde. Det må ikke koge, men skal op og have lidt varme (ca. 80 grader)
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og tilsæt det i flødeblandingen sammen med sukker. Hold fløden varm.
- Pisk æggeblommer og majsstivelse i ca. 2 minutter med en håndmixer i en skål, og tilsæt derefter den varme flødemælkeblanding til æggene, mens der piskes.
- Kom blandingen tilbage i gryden og bring den i kog (det tager ca. 5-7 minutter).
- Blandingen vil begynde at tykne, og her skal der piskes godt, til det får konsistens som creme.
- Cremen hældes i en skål, der sættes film over (filmen skal røre cremen, så ikke der dannes skind) og så kommes den på køl, til den er helt kold.
- Når cremen skal bruges, piskes 1,5 dl fløde til let flødeskum.
- Vend forsigtigt flødeskummen og cremen sammen til en ensartet, glat creme.
Samling af tærten:
- Kom creme på kagen og skær dine jordbær ud, som du kunne tænke dig. Pynt med jordbær og citronmelisse, hvis det lyster.
- Velbekomme!
Tip!
- Man kan også pynte med små chokoladeknapper, andre bær/urter, hyldeblomster, toffifee eller hvad man kunne have lyst til.
- Man kan med fordel bage bunden dagen før, lade den stå i køleskab og lave creme og samle kagen på dagen, hvor kagen skal serveres. Så er kagen helt kold, og cremen vil ikke smelte, hvis kagen er lun.