Fastelavnsbolle - level 1

Lækre gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og remonce, med plads til kreativitet.

Ingredienser

Dejen

  • 1 dl mælk
  • 25 g. gær
  • 125 g. smør (gerne blødt)
  • 1 æg
  • 4 spsk. sukker
  • 350 g. hvedemel (du kan med fordel bruge grahamsmel til de sidste 50 g.)
  • ½ tsk. groft salt

Vaniljecreme 

  • 2 dl mælk
  • 1 æg
  • 2 spsk. sukker
  • 1 spsk. hvedemel 
  • 1 tsk. vaniljesukker 

Marcipanremonce

  • 50 g. marcipan
  • 50 g. smør (gerne blødt)
  • 50 g. sukker

Glasur

  • 150 g. flormelis 
  • lidt koldt vand 
  • En lille dråbe frugtfarve

Fremgangsmåde

Dejen

  1. Lun mælken i mikrobølgeovn til den er lillefingervarm, hæld det herefter i en skål
  2. Smuldr gæren i den lune mælk, og rør det ud til gæren er helt opløst
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser – slå dejen godt sammen
  4. Ælt dejen i omkring 5 min, til den er smidig og ikke klistrer på hænderne
  5. Lad dejen stå til hævning i en time med et rent viskestykke over, gerne et lunt sted, fx under dynen. 

Imens dejen hæver laves fyldet

Vaniljecreme

  1. Æg og mælk piskes sammen i en gryde
  2. Tilsæt herefter sukker, mel og vaniljesukker og pisk det hele sammen
  3. Blandingen bringes i kog mens der piskes – pisk i ca 3. min, eller til smagen af mel er forsvundet. 
  4. Sæt det på køl med film over – filmen skal ligge helt tæt med blandingen så der ikke dannes en hinde.

Marcipanremonce

  1. Smør, sukker og marcipan røres sammen til det er ensartet. Det er nemmest bare at gøre det med hænderne, selvom det er snasket!

Samlingen af alle dele

  1. Drys mel på bordet og ælt dejen godt igennem –  rul den ud til en firkantet plade (40×40 ca) skær 3 gange på hvert led så der bliver ca. 16 små firkanter.
  2. Fordel henholdsvis 1 spsk. vaniljecreme og 1 tsk. marcipanremonce på hver firkant. 
  3. Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet, og vær ekstra obs på at få lukket alle små huller, så fyldet ikke flyder ud.
  4. Form dem forsigtigt til små boller, og læg dem på en bageplade med bagepapir. 
  5. Lad dem efterhæve med et viskestykke over sig, i ca. 45 min. 
  6. Pensl dem med æg, og bag dem i 10 min, 200 grader varmluft. 
  7. Lad dem køle helt, og lav glasuren imens. 
  8. Pynt bollerne med glasur, og hvad du ellers kan finde på!
  9. Server! 

Tip

  • Vi pyntede med krymmel, men der kan pyntes med alt, hakkede mandler,  pistacie eller frysetørrede bær. Ligeså kan fyldet også består af mange ting: syltetøj, nutella, der er rig mulighed for at være kreativ! 
  • Er der børn med i køkkenet, kan det være en fordel at ligge bollerne ned i store muffinforme inden bagning, hvis det er for svært at lukke dem, derved gør det ikke så meget, om fyldet flyder lidt ud.

Skriv et svar