
Creme Brulee donuts
- Tid i alt: 2 timer
- 15-20 stk.
- Specielle redskaber: termometer, elpisker, sprøjtepose med tyl, udstikkere.
Ingredienser
Donuts:
- 75 g. smør
- 4 dl. mælk
- 25 g. gær
- 125 g. sukker
- 1 tsk. salt
- 2 æg
- 1 spsk. revet citronskal (ØKO)
- 800 g. hvedemel
Friture:
- 1 liter solsikke- eller rapsolie
Cremefyld:
- 4 æggeblommer
- 100 g. sukker
- 3 spsk. majsstivelse
- 4 dl. mælk
- 1 vaniljestang eller 1 tsk. vaniljepasta
Sukkerlag:
- 200 g. sukker
- 50 g. vand
Fremgangsmåde
Cremefyld:
- Pisk æggeblommer, vanilje og sukker lyst og luftigt i en skål med en elpisker.
- Kom majsstivelse i æggeblandingen og rør rundt med en dejskraber, til det er blandet godt sammen.
- Kom mælk i æggeblandingen og rør rundt med dejskraberen, til massen er ensartet.
- Kom blandingen i en gryde og varm den op. Cremen skal nå op og småboble lidt. Det kan godt tage lidt tid, så hav tålmodighed.
- Når cremen har den ønskede konsistens kommes den i en skål, og der sættes film henover. Filmen skal røre ved cremen, så ikke der danner skind på cremen. Lad cremen køle helt af.
Donuts:
- Smelt smør og tilsæt mælken. Blandingen skal kun være lun.
- Smuldr gær i en skål og hæld mælkeblandingen henover. Rør rundt, til gæren er opløst.
- Tilsæt sukker, salt, æg, citronskal og mel (gem lidt mel).
- Ælt dejen sammen (den er blød og lettere klistret). Lad dejen hæve i 45 minutter et lunt sted med et viskestykke over sig.
- Tag dejen ud på et meldrysset bord. Rul dejen ud med en kagerulle (dejen skal ca. være 1/2 – 1 cm. tyk)
- Stik dejen ud med runde udstikkere i den ønskede størrelse.
- Gentag med resterne af dejen, til du har brugt det hele.
- Lad alle donuts efterhæve i ca. 30 minutter.
- I mellemtiden sættes en stor gryde over med olie. Varm olien op til ca. 180 grader.
Friture:
- Der koges 2-3 donuts af gangen i olien, der er 180 grader varm.
- Kog donuts i ca. 1 minut på hver side, eller til de har fået en flot, gylden farve.
- Tag donuts op og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.
- Lad donuts køle helt af, så ikke cremen vil smelte indeni.
Samling af donuts:
- Kom den kolde creme i en sprøjtepose med en mellem tip, så der kan komme en masse creme ud, uden det løber fra dig.
- Fyld dine donuts med creme ved at prikke et hul i siden af donuten med sprøjteposen. Fyld donuten godt op, men heller ikke for meget, så cremen løber ud af hullet igen.
- Kom alle donuts på køl, når de er fyldt op.
Sukkerlage:
- Mens donutsne køler, kommes sukker og vand i en gryde.
- Varm sukkerlagen op til 180 grader og tag det derefter af varmen.
- Dyp donutsne i sukkerlagen med den flotteste side opad. Pas på fingrene, sukkerlagen er meget varm.
- Lad sukkerlagen sætte sig på donutsne.
- Servér donuts, når sukkerlagen er blevet kold.
- Velbekomme!
Tip
- Hvis ikke du har en sprøjtepose, kom da cremen i en pose, hvor du klipper et lille hul i enden. Prik donutsne med enden af en kniv, og fyld så donuten med creme.
- Denne ret er en kreativ måde at få en klassisk opskrift vendt på hovedet!