Klassisk citrontærte: ‘Tarte au Citron’
- Tid i alt: 1-1,5 time
- Personer: 4-6 personer
- Specielle redskaber: Tærteform (stort tærtefad), foodprocessor eller en minihakker, termometer, røremaskine eller elpisker, evt. gasbrænder (ovn kan bruges), sprøjtepose med tyl
Ingredienser
Mørdej
- 250 g. hvedemel
- 100 g. flormelis
- ½ tsk. salt
- 200 g. koldt smør
- 1 æg
Citroncreme
- 2 æg
- 2 æggeblommer
- 150 g. sukker
- 1,5 dl. citronsaft (3-4 citroner)
- 5 g. majsstivelse
- Skal fra 2 citroner
- 50 g. koldt smør i tern
Italiensk marengs
- 125 g. æggehvide
- 200 g. sukker
- 1 dl. vand
Fremgangsmåde
Mørdej
- Kom det hele i en foodprocessor/minihakker af en eller to omgange (kommer an på størrelsen af din maskine)
- Kom dejen mellem to stykker bagepapir, og rul den ud til den rette størrelse ift. din tærteform (1 cm. i tykkelsen).
- Sæt dejen på køl i 10-15 minutter, da den på den måde er lettere at arbejde med.
- Kom dejen i tærteformen. Sørg for at dejen er godt trykket ind i kanterne, da der ellers ikke vil være meget plads til cremen.
- Prik bunden med en gaffel og blindbag tærten i ovnen i 10 minutter med bagepapir i tærten og en omgang tørre ris ovenpå (dette gør at tærten ikke hæver, så der er plads til citroncremen) på 175 grader varmluft.
- Tag bagepapiret med ris ud af tærten, og bag tærten yderligere 5-8 min. på 175 grader.
- Lad tærtebunden køle af.
Citroncreme
- Vask citronerne godt. Riv skallen fra 2 citroner og pres saften fra 3-4.
- Kom saften, skallen og sukkeret i en gryde. Kog det op til sukkeret er opløst.
- I en anden gryde kommes æg og æggeblommer i.
- Kom majsstivelse i et glas med lidt vand og opløs det.
- Pisk æggemassen i gryden og tilsæt majsstivelsen.
- Tilsæt herefter sukker-citronvæsken og pisk.
- Citroncremen må ikke overstige 80 grader, da den vil danne små nistre af æg.
- Når cremen tykner, tages den af varmen, og koldt smør tilsættes i små tern.
- Rør rundt i cremen med en dejskraber, til den er glat og ensartet, og hæld den på den afkølede tærtebund.
Italiensk marengs
- Kom sukker og vand i en gryde.
- Varm massen op til 110 grader.
- Imens piskes æggehviderne stive i en røremaskine eller med en elpisker.
- Når sukkermassen er 110 grader, hældes den ned til æggehviderne i en tynd stråle.
- Pisk i 5-10 minutter yderligere, for at sikre den italienske marengs bliver blank.
Samling af tærten
- Kom den italienske marengs i en sprøjtepose med en stjerneformet tyl og pynt tærten lige som du har lyst.
- Brug en gasbrænder til at brænde marengsen, eller sæt tærten i ovnen under grill i 2-3 minutter. Hold øje, det går stærkt!
- Lad tærten køle af – velbekomme!
Tip
- Man kan også sagtens lave denne tærte med lime – det smager fantastisk sammen med marengsen!